недеља, 20. јануар 2013.

Kustosiranje za 2013.




Kustosiranje / About and around curating je projekat edukativnog i istraživačkog karaktera, formiran na ideji celoživotnog učenja, namenjen studentima i profesionalcima iz oblasti umetnosti i kulture, a otvoren za sve zainteresovane. Zasnovan je na iskustvima profesionalaca kao osnovi saznanja, transparentan, alternativne metodologije, fleksibilan; sa idejom da se teoretske pretpostavke proveravaju kroz kritična iskustva iz prakse. Namera projekta je da se okupe mladi, budući i diplomirani profesionalci iz oblasti umetnosti i kulture i da im se predoče mogućnosti koje već postoje, kao kustosima, razvijajući razumevanje i negovanje od strane socijalnog okruženja za sve profesije čije se aktivnosti mogu prepoznati u opisu ovog zanimanja.

Kao završnica svake sezone, biće realizovan izložbeni projekat sa učesnicima programa kao praktičan, hands-on deo programa. Uslovi održavanja će biti objavljeni tokom trajana sezone. Grupa od 5-10 učesnika/ca se bira prema sledećim kriterijumima: motivaciono pismo (predlog izlagačkog projekta, koncept, ideja; zašto želim da učestvujem u Kustosiranju) i aktivnost u javnom programu (praćenje i komentarisanje programa, poseta izložbi, popunjavanje evaluacija). Potom, mesec do dva pre izložbe se, u dogovoru sa institucijom kulture gde će se odvijati izlagački projekat, započinju sastanci i radionice sa grupom, u cilju definisanja koncepta izložbe, radova, postavke, kataloga, programa isl, dok su autori projekta prisutni samo u savetodavnom i logističkom smislu, poput moderatora. Za 2013. su ugovorena dva termina za izlaganje u galeriji Doma omladine Beograd.

Kustosiranje je program javnog i neprofitnog karaktera, otvoren za kreativce iz polja umetnosti i kulture. Ukoliko želite da pratite naše aktivnosti, pišite nam na kustosiranje@gmail.com i pogledajte naš blog kustosiranje.blogspot.com.



Opis projekta i razlozi za nastanak:

To nije kabinetski poziv, nego izuzetno dinamična aktivnost, koja od pojedinca traži svakodnevnu prisutnost, posvećenost, traganje za izvorima, povezivanje informacija i ljudi, inteligentno promišljanje stvarnosti i prošlosti, kroz sve one izazove, koje, inače, čine život, po rečima profesora Ješe Denegrija, tokom jednog zanimljivog razgovora.

Razumevajući ambijent u kojem se kustoski poziv u Srbiji razvija i realizuje, naročito kod mlađih profesionalaca, bazirajući se na izazovima, poput manjka ili čak i nedostatka profesionalne prakse, nepostojanja stabilnije vremenski određenih specijalizovanih kustoskih kurseva i škola, konzervativno poimanje kustoske struke, odnos javnog i civilnog sektora, zaposlenje i problem održivosti; među najvažnijim strateškim ciljevima projekta Kustosiranje je pokrenuti ova pitanja. Umesto izlišnog konstatovanja o osiromašenom i gotovo bespomoćnom stanju u polju, potrebno je ukazati na primere dobre prakse, podsticati mogućnosti samorealizovanja, naglašavati važnosti saradnje i prednosti timskog rada, ali i pružiti podršku proaktivnom pristupu pri razvijanju nezavisnih projekata u oblasti umetnosti i kulture. Ipak, težište je na pitanjima koja definišu profesiju kustosa, i koja u realnom vremenu „dišu“ sa svim umetničkim, estetičkim, društvenim tokovima. Tehnologija nastanka izlagačkog projekta, relacija kustos-umetnik, različitosti u metodološkom pristupu kustosa (pozicije nezavisnog pojedinca i zaposlenog u instituciji kulture), arbitrarnost i prezentativnost profesije, kustos kao umetnik (i obrnuto) – neka su od pitanja po kojima tragamo za mogućim odgovorima, razvijajući projekat Kustosiranje, i kao istraživačku aktivnost, javno dostupnu i vidljivu, afirmativno orijentisanu prema kustoskom pozivu.

Institucije kulture, državne ili nezavisne, domaće ili strane su u prilici da se, aktivnom participacijom, partnerstvom u okviru projekta Kustosiranje povežu sa mlađim, budućim i formiranim kolegama i koleginicama u savetodavnom ili praktičnom smislu.

Ciljevi projekta: o kustoskim praksama, razvijanju alata za rad i neophodnih veština, o tehnologiji pripreme i izvođenja samostalnog izlagačkog projekta, edukativna podrška proaktivnom pristupu mladih i budućih umetničkih kustosa, timski rad, razvoj preduzetništa u kulturi, kultura deljenja (share culture)

Ciljna grupa: studenti završnih godina i postdiplomci umetničkih fakulteta (istorija umetnosti, likovne i primenjene akademije, arhitektura, dramske umetnosti itd), profesionalci iz oblasti umetnosti i kulture (kustosi, umetnici, menadžeri i preduzetnici u kulturi)

Mesta / vremena održavanja: Prostori institucija kulture - galerije, muzeji, kulturni centri u Beogradu, trajanje 120’ svaki susret, svake druge sedmice. Između susreta, organizovane posete izložbi i umetničkih događaja.

Autori projekta: Andrej Bereta i Srđan Tunić (kustosi, diplomirani istoričari umetnosti)



U planu za Sezone #03 (januar – jun) i #04 (septembar-decembar) 2013.
  • Publikacija o prvoj godini projekta Kustosiranje (proleće 2013.)
  • Izložba studenata akademskog kursa Kustosiranje u umetničkom prostoru U10 (28.02. – 13.03.2012.)
  • Izložba sa učesnicima javnog programa kao završnica sezone (jun 2012); u saradnji sa galerijom Doma omladine Beograda
  • Internacionalni projekat, u saradnji sa institucijama kulture (univerzitetima, organizacijama civilnog društva, muzejima, umetničkim kolektivima); proleće 2013.
  • Javni program – javne i civilne institucije kulture, izložbeni prostori




Ostvarena mreža saradnika i podrške tokom 2012:



Kontakt:
Udruženje građana ARTIKAL: Društvo za promovisanje i negovanje savremenog i slobodnog umetničkog izražavanja, 11000 Beograd

Andrej Bereta: andrej.bereta(@)gmail.com
Srđan Tunić: srdjan.tunic(@)gmail.com


Нема коментара:

Постави коментар