четвртак, 13. септембар 2012.

Kustosiranje na 31. Salonu mladih u Zagrebu


Kustosiranje / About and around curating će biti gost 31. Salona mladih u Zagrebu, kustosa Vladimira Čajkovca, u okviru programa pod nazivom Korekcije (subota, 15.09.2012. u 19 sati).

Takođe, zajedno sa kolegama Salona i Kustoske platforme koji organizuju program pod nazivom Praktikum, imaćemo priliku da posetimo izložbe, Antisalon i da se upoznamo sa radom Salona, kustosa i umetnika.



1. PROGRAM: KOREKCIJE

POSTOJI LI MOGUĆNOST INSTITUCIONALNE POBUNE UMJETNIKA?
Kao glavni problem ovogodišnjeg salona postavlja se pitanje forme i funkcije izložbe, budući da je s vremenom došlo do inverzije Salona mladih u odnosu na institucionalne manifestacije, a i najčešća kritika „izložbe presjeka dvogodišnjeg stvaralaštva“ u potpunoj je suprotnosti s inicijalnim idejama pobune mladih umjetnika. Na ovogodišnjem Salonu od pristiglih 180 prijava samo je dvadesetak izabrano, međutim, paradoks leži u činjenici da je veliki broj “odbijenih“, odnosno u duhu Korekcija „neprimljenih“ radova, već bez ikakvih ograničenja prikazan na renomiranijim izložbama velikih institucija.  Koji će izlagački format, i je li on nužno izlagački,  preuzeti zadaću pomicanja granica u umjetnosti, a istovremeno i postati platforma za afirmaciju mladih umjetnika?

Voditeljica: Karla Pudar

Subota, 15.9.2012. u 19 sati
Borbála Szalai, freelance curator,  Budimpešta
Áron Fenyvesi, Galerija Trafó, Budimpešta
Kustosiranje, Beograd

Нема коментара:

Постави коментар