петак, 20. јануар 2012.

Opis projekta Kustosiranje i razlozi za nastanak





  Opis projekta i razlozi za nastanak: Ideja je da se okupe budući i tek diplomirani istoričari umetnosti i da im se predoče mogućnosti koje su pred njima, kao profesionalcima, razvijajući razumevanje i negovanje od strane socijalnog okruženja za sve profesije koje ulaze u opis ovog zanimanja. Profesija kustosa je prirodan odabir mnogih iskreno posvećenih istoričara umetnosti. To nije kabinetski poziv, nego izuzetno dinamična aktivnost, koja od pojedinca traži svakodnevnu prisutnost, posvećenost, traganje za izvorima, povezivanje informacija i ljudi, inteligentno promišljanje stvarnosti i prošlosti, kroz sve one izazove, koje, inače, čine život, po rečima profesora Denegrija, tokom jednog zanimljivog razgovora.


   Primetan je veliki jaz između programa koji se proučavaju na fakultetu, pretežno orijentisanih ka akademskim potrebama, i primene tih istih znanja i veština u stvarnom i praktičnom profesionalnom okruženju. Takođe, uočljivo je i odsustvo poznavanja praktičnih metoda upotrebe znanja i adaptibilnost socijalnom okruženju i potrebama realnih profesionalnih izazova, karakterističnih za poziv kustosa. Konačno, pozicija i mogućnosti održivosti profesije kustosa u širem društvenom kontekstu je većini studenata istorije umetnosti velika nepoznanica. Prenošenje znanja, stečenog iskustvom, aktivnim profesionalnim delovanjem individualaca koji u okviru neke institucije kulture ili samostalno rade predstavlja dragocenu priliku mladim kolegama da istovremeno obogate vlastita saznanja, ali i da steknu što jasniju sliku o kontekstu budućeg profesionalnog angažmana.

   Oblasti delovanja jednog istoričara umetnosti u savremenom društvu su jasno definisane, ali su u stvarnosti, dominantno, izraz lične aktivnosti pojedinca. Nalazimo da su razlozi za nastanak ovakvog projeka nedvosmisleni. Namera je da se mladim kolegama predstave mogući odgovori ili smernice za nekoliko krupnih tema, kombinacijom vlastitih saznanja i iskustava samih autora projekta Kustosiranje (About and around curating), poznatih svetskih metoda i iskustava profesionalaca iz oblasti umetnosti i kulture iz Srbije, koji će definisati pojam kustos, kroz konkretne primere iz prakse.

   Institucije kulture, državne ili nezavisne, domaće ili strane su u prilici da se, aktivnom participacijom, partnerstvom u okviru projekta Kustosiranje povežu sa mlađim kolegama u savetodavnom ili praktičnom smislu.

Ciljevi projekta: O kustoskoj praksi, o tehnologiji pripreme i izvođenja samostalnog izlagačkog projekta, edukativnom podrškom proaktivnom pristupu mladih i budućih umetničkih kustosa
Ciljna grupa: Studenti završnih godina Odeljenja za istoriju umetnosti, Filozofskog fakulteta u Beogradu, mlađi istoričari umetnosti i drugi profesionalci iz srodnih oblasti, zainteresovani za kustosku praksu.
Mesta/vreme održavanja: Prostori institucija kulture - galerije, muzeji, kulturni centri u Beogradu, trajanje 120’ svaki session, svake druge sedmice, period januar- jul 2012
Autori projekta: Andrej Bereta i Srđan Tunić (kustosi, diplomirani istoričari umetnosti)

---
Blog na engleskom: http://aboutandaroundcurating.blogspot.com

1 коментар:

  1. Poštovani g. Bereta i g. Tuniću,
    Moje ime je Slađana, istoriju umetnosti sam završila 2009.g. nakon čega sam godinu dana volontirala u renomiranoj i daleko poznatoj galeriji u Somboru (ne bih pominjala o kojoj galeriji je reč). S obzirom da pomenuta galerija pored 10 zaposlenih NEMA istoričara umetnosti, dopustila sam sebi (stidljivu) nadu da ću postati deo kolektiva iste. Do toga nije došlo, dakle pomenuta ustanova NEMA adekvatan stručni kadar, pa su se iz tog razloga javili mnogi problemi- adekvatna prezentacija same galerije i umetnika kome je posvećena, edukacije pripravnika. Mogla bih ovde još dosta toga napisati, ali sam uverena da znate o čemu je reč. Predpostavljam da moj slučaj nije usamljen...
    Moje pitanje jeste: Šta uraditi i kome se obratiti u ovakvom slučaju?
    Složičete se sa mnom da je u našoj zemlji veoma teško biti istoričar umetnosti, ali me raduje što se pojavio projekat Kustosiranje. Trudiću se da prisusuvujem vašem sledećem okupljanju kako bih podelila svoje iskustvo sa drugim kolegama, ali i kako bih nešto naučila (s obzirom da je u Ustanovama kulture u Srbiji to nemoguće).

    ОдговориИзбриши