среда, 5. новембар 2014.

DJART '14, 6-15. novembar 2014. u Alžiru

Poštovane koleginice i kolege,
S ponosom vam najavljujemo multimedijalni festival DJART '14 koji će se održati u gradu Alžiru od 6. do 15. novembra.
Naše Udruženje građana ARTIKAL i projekat Kustosiranje učestvuju u organizaciji, koordinaciji i umetničkom programu festivala, ali i kao članovi tima organizatora Trans-Cultural Dialogues.

Info za novinare: https://www.mediafire.com/?x7bdf27z9hb98zw
...

 
FESTIVAL DJART '14, ALŽIR
6-15. novembar 2014.


Trans-Cultural Dialogues (TCD) je platforma koju čine mlađi nezavisni profesionalci iz različitih kulturnih i umetničkih evro-mediteranskih mreža. Ova platforma teži da istražuje različita savremena društvena pitanja kroz pristup koji je multidisciplinaran i multikulturalan. Cilj je da se ponude potencijalna rešenja i novi održivi modeli za razmenu i mobilnost između aktera iz sveta umetnosti i kulture, kao i istraživača iz evro-mediteranske zone.

U ovu svrhu, TCD organizuje regionalni projekat sa lokalnim značajem poput multidisciplinarnog putujućeg bijenala koji će se održavati u različitim gradovima oko Mediteranskog mora. Ove godine, kao početak, složno je odabran grad Alžir, sa svojom bogatom istorijom, kulturnom raznolikošću i značaju. Prvi festival je stoga nazvan DJART, kao spoj reči Djazaïr (naziv države na arapskom) i Art (umetnost), sa rečju "Jar" koja označava komšiju na arapskom jeziku.

DJART '14 podržava demokratizaciju kulture i promoviše umetnost kao način da se dele znanje, diskursi i različite kritičke prakse. Program festivala DJART '14 je osmišljen kroz istraživački proces u Alžiru, sproveden od strane TCD tima u 2013, spoznajući potrebe i očekivanja javnosti koje se tiču savremenih umetničkih i kulturnih inicijativa. DJART '14 želi da umetnost (često zaboravljenu, podcenjenu ili gurnutu u stranu) približi alžirskoj publici čineći je dostupnijom, pristupačnijom i dopadljivijom. Takođe, cilj DJART '14 je da podigne svest javnosti kroz teme i pitanja kao što su: identitet(i), prava građana, severno-afrički i mediteranski aspekt Alžira, kao i izazove razmene i mobilnosti između radnika u kulturi. Zamišljeno je da se ostvari društveni uticaj, koji bi bio i vizuelno konzistentan i održiv, kroz otvaranje mogućnosti za učestvovanje javnosti u aktivnostima u duhu „Do-It-Together“, korišćenjem ručno rađenih ili recikliranih materijala i ne skupim budžetima za produkciju radova.

DJART '14 takođe ohrabruje javnost da ponovo vrati u upotrebu gradske prostore koji su dugo vremena bili napusteni i propali, dajući im nova značenja i alternativnu upotrebu, istovremeno istražujući njihov potencijal istorijskog sećanja i očuvanje njihovog izgleda. Kroz ovu perspektivu, osmišljen je višestruk pristup koji u sebi sadrži vizuelne umetnosti, arhitekturu, performanse i istraživanje koji će biti opredmećen kroz kreativne radionice, diskusije, izložbe, nastupe i različite umetničke događaje.

Program DJART '14 čine raznolike aktivnosti:
- Walid Bouchouchi, grafički umetnik, će voditi radionicu o načinima diverzije kroz vizuelnu/uličnu umetnost, omogućujući učesnicima da se izraze na ulicama Alžira. Walid je osnivač kolektiva AKAKIR iz Alžira će takođe organizovati izložbu na otvorenom, skvotirajući različita stepeništa grada i autobuse javnog prevoza.
- eL Seed, Francusko-Tunižanski kaligrafiti umetnik čiji murali krase zidove mnogih zemalja, će održati kreativnu radionicu sa lokalnim umetnicima i zajednički ostaviti trag u gradu kroz monumentalan mural.
- Salim Lamari, arhitekta iz Alžira, će voditi radionicu otvorenu za javnost u cilju preuređenja trga Ben-Boulaid koristeći reciklirane materijale.
- Youcef Krache, fotograf iz Alžira, zabeležio je seriju portreta alžirskih žena koje će biti projektovane u posećenijim javnim prostorima grada.
- Na planu izložbi, Nicene Kossentini, umetnica iz Tunisa, će kroz zvučnu instalaciju i intervjue sa pet ljudi o svakodnevnom životu, napraviti mali audio-vodič kroz grad, fokusirajući se na spomenike i muzeje koji su danas izgubili pažnju javnosti.
- Program takođe u sebi uključuje dve diskusije o umetnosti u javnom prostoru i kulturnoj mobilnosti, sa radnicima u kulturi iz regiona poput: Nadira Laggoune -Aklouche (kustoskinja i kritičarka, Alžir), Yasmina Reggad (nezavisna kustoskinja, Artist in residence Algiers a.r.i.a.), Mohamed Ben Soltan (vizuelni umetnik, Tunis), Mustapha Benfodil (pisac i performer, Alžir), Annalisa Cannito (vizuelna umetnica, Italija), Xavier de Luca (istoričar umetnosti, kustos, Španija/Tunis), Souad Douidi (vizuelni umetnik i performer, Alžir), Djalila Kadi-Hanifi (kustoskinja, Alžir), Karim Ouaras (profesor na Mostaganem univerzitetu, CEM, Alžir), Camille de Witt (članica i predstavnica Trans-Europe Halles, Švedska/Francuska) i Lorena Cosimi (Teatro Valle Occupato, Italija).

Ove diskusije i radni sastanci će biti održani uz moderaciju organizacija poput Teatro Valle Occupato (Italija), JISER Reflection Mediterrànies (Španija), Chrysalisde (Alžir) i Mains d'Oeuvres (Francuska, deo mreže Trans-Europe Halles).

U tradiciji festivala, DJART '14 će imati i muzički program. Dva javna koncerta će biti održana na prostoru Placette Benboulaid sa grupom Yacine Belhacene & The Oriental Groove (Barcelona, Španija), bendom nove generacije rege-roka Democratoz (Oran, Alžir), pripovedačem Faycal Belattar koji će nastupiti sa ud (oud) muzičarem Labib Benslama (Alžir), i kantautorom Hamza El Fasiki (Fez, Maroko), u okviru prve proslave Cultural Innovation Day (Cultural Innovators Network).

Takođe, sve posetioce očekuju dodatni programi od 6. do 15. novembra 2014.

Više informacija na:

Trans-Cultural Dialogues je platforma i projekat nastao uz podršku nezavisne mreže Cultural Innovators Network i Gete Instituta iz Mediterana 2012. godine. Tim čine partnerske organizacije i nezavisni profesionalci: Khaled Bouzidi (TEDxCasbah, Alžir), Xavier de Luca (JISER Reflection Mediterrànies, Barselona/Tunis), Srđan Tunić (Udruženje građana ARTIKAL, Beograd), Annalisa Cannito (Teatro Valle Occupato, Rim), Khaoula Bessame (Alžir), Hichem Merouche (Anaba), Slavica Ilieska (Skopje-Amsterdam), Sonja A. Linke (Berlin), Chrysanthi Koumianaki (3 137, Atina), Victor de las Heras (Generación Espontánea, Madrid), Bouchra Saab (Bejrut), Malik Chaoui (SAYKA, Konstantin), Nassim Hadj-benali (Alžir) i Myriam Amroun (Alžir).

Podrška i saradnja: Andrej Bereta (Udruženje građana ARTIKAL, Beograd), Muhamed Ben Soltane (BAC centar, Tunis), Anass Heddan (Maroko-Belgija), Nesrine Merzougui (TEDxCasbah, Alžir), Ghanes Mohamed Walid (Alžir-Pariz), CIN radio, organizacije Chrysalisde (Alžir), A.R.I.A. (Alžir) i AIESEC Benak (Alžir).

Finansijska podrška i sponzori: Gete Institut (Aleksandrija i Rabat), Cultural Innovators Network, North-South Center / European Commission, AnnaLindh fondacija, Institut Servantes u Alžiru, Mairie d'Alger centre, Air Algerie, Avenir Déco, LVSC Méditerranée, Arts Collaboratory, Stichting DOEN, Hivos, Ministere de la culture de Algeria, Ambasada Holandije u Alžiru, Ambasada S.A.D. u Alžiru, ONDA, Agence Algérienne pour la Rayonnement Culturel, ETUSA, IFAlgérie, European Institute of the Mediterranean.