уторак, 30. април 2013.

KUSTOSIRANJE: DOŽIVLJAJ U POKRETU, Mikser 2013 - odabrani timovi vizuelnog umetničkog programa




Rezultati konkursa Kustosiranje: Doživljaj u pokretu“ za festival Mikser 2013. za kustose i saradnike kustosa


U saradnji sa platformom Kustosiranje / About and around curating, organizacija Mikser je raspisala konkurs za realizaciju vizuelnog umetničkog programa u okviru Mikser festivala 2013. Javnim pozivom „Kustosiranje: Doživljaj u pokretu“ Mikser festival i Kustosiranje otvaraju slobodan prostor delovanja za mlade kreativce, studente i profesionalce iz oblasti umetnosti i kulture. Javni poziv je bio otvoren od 18.4. do 26.4. za kustose i saradnike kustosa. Izložbeni projekti će biti predstavljeni na Mikser festivalu od 28.5. do 2.6.2013.

Selekciju prijavljenih kandidata u kategorijama kustos i saradnik kustosa je obavljao stručni žiri u sastavu: Andrej Bereta, kustos i istoričar umetnosti; koautor projekta Kustosiranje, Srđan Tunić, kustos i istoričar umetnosti; koautor projekta Kustosiranje, Miroslav Karić, kustos i istoričar umetnosti, Nezavisna umetnička asocijacija Remont, Maja Lalić, arhitekta, organizacija Mikser.

Spisak šest formiranih timova za vizuelni umetnički program festivala Mikser 2013. čini sastav od jednog umetnika (u selekciji autora projekta Kustosiranje), jednog kustosa i jednog saradnika kustosa/dokumentariste:


TIM 1
Umetnica: Maja Obradović, slikarka
Kustos: Nemanja Popović, slikar i kustos
Saradnica kustosa/dokumentaristkinja: Milica Bobić, studentkinja antropologije 


TIM 2
Umetnik: Nemanja Nikolić, slikar
Kustoskinja: Amalija Stojsavljević, istoričarka umetnosti, nezavisna kustoskinja
Saradnica kustoskinje/dokumentaristkinja: Tanja Đorđević, apsolventkinja istorije umetnosti


TIM 3
Umetnica: Bojana Andrić, direktorka fotografije
Kustoskinja: Kristina Grebenar, apsolventkinja istorije umetnosti
Saradnica kustoskinje/dokumentaristkinja: Anđela Milinković, studentkinja istorije umetnosti


TIM 4
Umetnik: Vuk Ćuk, apsolvent primenjenog slikarstva
Kustos: Vladimir Bjeličić, istoričar umetnosti
Saradnica kustosa/dokumentaristkinja: Gordana Tatić, istoričarka umetnosti


TIM 5
Umetnik: Luka Tripković, student vajarstva
Kustoskinja: Viktorija Kamilić, istoričarka umetnosti, kustoskinja, MA arhitekture
Saradnica kustoskinje/dokumentaristkinja: Tijana Zebić, apsolventkinja istorije umetnosti


TIM 6 (selekcija Kustosiranje)
Umetnik: Nemanja Čađo, likovni umetnik
Kustos: Srđan Tunić, istoričar umetnosti, nezavisni kustos
Saradnica kustosa/dokumentaristkinja: Anđela Milinković, studentkinja istorije umetnosti

Formirani timovi započinju zajedničko razvijanje ideje i koncepta novog umetničkog rada i postavke, koja će biti realizovana na kamionima, u okviru Savamale. Za više informacija o nastanku novih radova i kreativnom procesu između kustosa i umetnika, izveštavaće saradnici kustosa/dokumentaristi, do početka festivala Mikser, online - preko bloga Kustosiranje i sajta festivala Mikser.











четвртак, 18. април 2013.

KUSTOSIRANJE: DOŽIVLJAJ U POKRETU, festival Mikser 2013. - Javni konkurs




MIKSER FESTIVAL RASPISUJE NACIONALNI KONKURS ZA KUSTOSE I SARADNIKE KUSTOSA

TRAŽE SE KUSTOSI ZA SAVAMALU

Beograd, 18. april 2013. – U saradnji sa platformom Kustosiranje, organizacija Mikser raspisuje konkurs za realizaciju vizuelnog umetničkog programa u okviru Mikser festivala 2013. Javnim pozivom „Kustosiranje: Doživljaj u pokretu“ Mikser festival i Kustosiranje otvaraju slobodan prostor delovanja za mlade kreativce, studente i profesionalce iz oblasti umetnosti i kulture. Javni poziv je otvoren od 18.4. do 26.4.  za kustose i saradnike kustosa. Izložbeni projekti će biti predstavljeni na Mikser festivalu od 28.5. do 2.6.2013.

JAVNI POZIV ZA KUSTOSE
Poziv je otvoren za kustose, po zanimanju i po obrazovanju. Usmeren je na mlađe profesionalce do 35 godina starosti, studente i kreativce iz oblasti umetnosti i kulture. Kustoski tim će činiti pet odabranih kandidata, a svaki od njih će sarađivati sa po jednim umetnikom u selekciji autora projekta Kustosiranje i po jednim saradnikom kustosa odabranim takođe na ovom konkursu.
                                                                                                                
Predlozi izložbenih projekata kustosa će služiti samo kao smernice u selekciji prijavljenih kandidata, a kustosi će, u saradnji sa umetnicima, učestvovati u razvijanju novog rada i novog koncepta izložbe. Prednost će imati inovativne ideje sa racionalnom realizacijom, koje se fokusiraju na sam kreativni proces, solidarnost, korišćenje dostupnih ljudskih i materijalnih resursa, kao i posebnosti Savamale, kao socijalno-kulturne celine grada.

JAVNI POZIV ZA SARADNIKE KUSTOSA
Poziv za saradnike kustosa je otvoren za mlade profesionalce do 35 godina starosti, studente i kreativce iz oblasti umetnosti i kulture: istoričare umetnosti, arhitekte, režisere, umetnike, filologe, istoričare, fotografe, antropologe idr. Tim saradnika kustosa koji će raditi sa umetnicima i kustosima će činiti pet odabranih kandidata.

Ključni kriterijumi pri odabiru kandidata će biti motivisanost za rad u timu, inovativnost predloga, usklađenost predloga sa temama festivala, izvodljivost i održivost izložbenih projekata, otvorenost za promene.

Umetnički radovi će biti izloženi na kamionima, kao mobilne i statične izložbe na otvorenom, u okviru lokacije u Savamali  na kojoj će se održavati Mikser festival 2013.
Selekciju prijavljenih kandidata u kategorijama kustos i saradnik kustosa će obaviti stručni žiri u sastavu: Andrej Bereta, kustos i istoričar umetnosti; autor projekta Kustosiranje, Srđan Tunić, kustos i istoričar umetnosti; autor projekta Kustosiranje, Miroslav Karić, kustos i istoričar umetnosti, Nezavisna umetnička asocijacija Remont, Maja Lalić, arhitekta, organizacija Mikser.

Formular za prijavu možete preuzeti na: 

Konkurs je otvoren od 18.4. do 26.4.2013. Rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Miksera 28.4.2013. Izložbeni projekti će biti predstavljeni na festivalu Mikser od 28.5. do 2.6.2013.


MIKSER je multidisciplinarna platforma koja se bavi afirmacijom kulturne industrije regiona i organizacijom najvećeg regionalnog festivala kreativnosti. MIKSER okuplja profesionalce i entuzijaste koji kroz različite transkulturne projekte podstiču razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavljaju dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse. Projekti Ghost project – internacionalna smotra mladih industrijskih dizajnera, i Young Balkan Designers – selekcija najboljih regionalnih talenata koju MIKSER predstavlja na najvećoj svetskoj manifestaciji posvećenoj dizajnu – Milanskom sajmu nameštaja, najbolje oslikavaju filosofiju MIKSERA kao inkubatora mladih talenata ne samo iz oblasti dizajna, već i iz drugih kreativnih disciplina. Kreiranjem sopstvene platforme za interakciju između dizajnera.

Kontakt osoba: Tamara Marković, tamara@mikser.rs, 062/80 40 137

среда, 10. април 2013.

Fotografije sa otvaranja izložbe "Čekamo vas" u galeriji DOB - utorak 09.04. u 19č

  
     U utorak, 09. aprila 2013. smo otvorili izložbu Čekamo vas u galeriji Doma Omladine Beograda, u okviru projekta Kustosiranje: prolećni izložbeni projekat u DOB-u 2013



   Izložbeni tim čine: Ana Srdić, Anđela Milinković, Bojana Andrić, Jelena Obradović, Marija Macić, Milica Josimović i Višnja Vujović.




Radno vreme galerije DOB:

uto-ned od 17 do 21 časova
Izložba Čekamo vas traje od 09. do 21.04.2013.



Prateći program:

Javna vođenja - subote 13. i 20.04. u 18č

Kustosiranje #25 - razgovor sa timom izložbenog projekta Čekamo vas, četvrtak 18.04. u 18 časova

   Ulaz slobodan.


Otvaranje izložbe:




































Fotke:
Jelena Đorđević,
Višnja  Vujović,

   Za informacije o drugim pratećim aktivnostima izložbe Čekamo vas, pratite sajt DOBnaš blog i prijavite se na naš newsletter: kustosiranje(@)gmail.com