понедељак, 23. јун 2014.

Kustosiranje #30: Boba Mirjana Stojadinović - Umetnik kao publika


Sreda 25.06.2014. u 19č, Osmica, Kraljevića Marka 8 (Magacin)


Kustosiranje #30:
Razgovor o projektu Umetnik kao publika

Gošća: Boba Mirjana Stojadinović,
magistarka umetnosti, autorka projekta

O projektu Umetnik kao publika:
   Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA je javni forum u okviru kojeg publika, na osnovu materijala koji umetnik priprema unapred i uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se „razmišlja naglas“, da se ove misli suprotstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.
   Boba Stojadinović: Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o umetnosti, o svakodnevici, o tome na šta nas inspiriše umetnosti i tome šta se menja posle susreta sa radovima. Razmena između umetnika i njegove publike, između profesionalaca i onih koji su zainteresovani za nematerijalne ljudske delatnosti, postaje sve važnija u javnom životu pod pritiskom amaterizacije umetničkih praksi i marginalizacije kulture uopšte.

Program je besplatan i otvoren za javnost.

Kustosiranje je edukativni i istraživački program namenjen prvenstveno studentima završnih godina i postdiplomcima umetničkih fakulteta (istorija umetnosti, akademije likovnih i primenjenih umetnosti, arhitektura, dramske umetnosti itd) i profesionalcima iz oblasti umetnosti i kulture (kustosi, umetnici, menadžeri i preduzetnici u kulturi), oblikovan kao priprema za poziv samostalnog kustosa i zamišljen kao podrška za proaktivan pristup u trenju odgovarajućeg zanimanja, razvoju i realizaciji projekata u polju kulture.


Autori projekta Kustosiranje: Andrej Bereta i San Tunić, kustosi- istoričari umetnosti