четвртак, 7. новембар 2013.

Druga godina projekta Kustosiranje: sumiranje sezone #03

Druga godina projekta Kustosiranje
- sumiranje Sezone #03 (januar-jun 2013.) i planovi za 2014. -
           
Ostvarena saradnja - profesionalci (učesnici javnog programa):

  • Višnja Kisić, istoričarka umetnosti, kustoskinja (Evropa Nostra)
  • Saša Janjić, istoričar umetnosti, kustos (Nezavisna umetnička asocijacija REMONT)
  • Marlena Rigler, istoričarka umetnosti, kustoskinja
  • Irina Subotić, istoričarka umetnosti, kustoskinja
  • Učesnice i koautorke izložbe Čekamo vas u okviru Kustosiranje: Prolećni izložbeni projekat u DOB 2013: Jelena Obradović (studentkinja arheologije), Marija Macić (istoričarka umetnosti) i Višnja Vujović (arhitektica)
  • Vladan Jeremić, umetnik, kustos, aktivista


Poseban program:
  • Kustosiranje: Prolećni izložbeni projekat u DOB 2013. Mart-april 2013. U saradnji sa Domom omladine Beograd, uz javni poziv, mesec dana pripreme izložbe, radionica, predavanja, rada na zajedničkom konceptu i razmeni uloga tima, istraživanja poruka i grafita mržnje u Beogradu.
  • Kustosiranje: Doživljaj u pokretu. April-Jun 2013. Andrej Bereta i Srđan Tunić su po pozivu organizacije Mikser bili Direktori vizuelnog umetničkog programa festivala Mikser 2013. Selekcija umetnika (iz Srbije i inostranstva) i poziv za učestvovanje kustosima i saradnicima kustosa/dokumentaristima, formiranje timova, priprema, produkcija novih radova, pojedinačni koncept i generalni okvir izložbe na otvorenom / u javnom prostoru.
  • Kustosiranje je bilo jedan od pratećih programa (prezentacija projekta, diskusija, radionica) i logističke podrške umetničke laboratorije u prirodi - 6. Ars Kozara na planini Kozara, BiH (avgust 2013.), u okviru saradnje sa Grupom vizuelnih umetnika Tač.ka (Prijedor).
  • Internacionalna saradnja sa projektima iz mreže Cultural Innovators Network: Trans-Cultural Dialogues i Infiltri.

Izložbeni projekti:
  • Kustosiranje: 7x3, grupna izložba studenata osnovnih studija arhitekture, istorije umetnosti i likovnih umetnosti (vajari) kao završnica Akademskog kursa Kustosiranje, u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu (21.03.-06.04.2013.), podržana od strane Arhitektonskog fakulteta.
  • Čekamo vas – izložba kao rezultat prolećnog projekta u galeriji DOB, sa postavkom novoprodukovanih radova, , pratećim programom i materijalom (katalog, razglednice), i interaktivnim delom izložbe za posetioce (09.-21.04.2013.).
  • Kustosiranje: Doživljaj u pokretu – grupna izložbe na otvorenom tokom trajanja Mikser festivala 2013. (28.05.-02.06.2013.) na ulicama Savamale, sedam celina i produkovanih radova, prateći program (javna vođenja); katalog u pripremi.
  • Saradnja sa umetnikom Slobodanom Stošićem, u okviru samostalne izložbe „11 (aplauzi)“, u okviru Mangelos nagrade, u Domu omladine Beograd; razgovor o nagradi Dimitrije Bašićević Mangelos, logistička podrška (08.-23.07.2013.).

U medijima:



U planu za Sezonu #04 & #05 (septembar 2013. – jun 2014.)

Kustosiranje se u novoj sezoni okreće primarno projektim aktivnostima, vezanim za saradnju sa domaćim i inostranim institucijama kulture, umrežavanju sa regionom, realizacijom započetih i planiranih projekata, u cilju održivosti i proširenja aktivnosti. Paralelno je planiran nastavak akademskog i javnog programa.

1) Nastavak priprema publikacije o projektu Kustosiranje i Akademskog kursa Kustosiranje
2) Internacionalni projekat, u saradnji sa institucijama kulture (univerzitetima, organizacijama civilnog društva, muzejima, umetničkim kolektivima)
3) Saradnja sa Univerzitetom u Vilnjusu, Fakultetom za humanističke nauke, povodom akademskog kursa Kustosiranje
4)      Organizacija MANGELOS nagrade za mlade umetnike iz Srbije (za 2014, u saradnji sa Nezavisnom umetničkom asocijacijom Remont)
5)      Uredništvo časopisa SAJ (Serbian Architectural Journal), specijalni broj o kustoskim praksama (2013.)
6)      Dom omladine Beograda – saradnja na 50. godišnjici DOB, dokumentaristički projekat i rekonstrukcije izložbi za 2014.
7)      U okviru Urban Incubator-a, saradnja sa Gete institutom u Beogradu (istraživački kustoski projekat) toko 2014.
8) Nastavak saradnje na projektima Trans-Cultural Dialogues i Infiltri.
9) Javni izložbeni, umetnički i kustoski programi.