недеља, 1. септембар 2013.

Kustosiranje na 6. ArsKozari - foto izveštaj




Autori projekta Kustosiranje / About and around curating održali su tokom trajanja 6. ArsKozare prezentaciju projekta, diskusiju i radionicu za učesnike. 




Fokus prezentacije je bio usmeren na izložbene projekte koji su realizovani tokom Sezone #03 (januar-jun 2013.): Kustosiranje: 7x3 (Akademski kurs Kustosiranje, Umetnički prostor U10), Čekamo vas (Kustosiranje: Prolećni izložbeni projekat u DOB 2013, galerija Doma omladine Beograd) i Kustosiranje: Doživljaj u pokretu (Mikser festival 2013).





Takođe, deo prezentacije je bio usmeren na mapiranje glavnih problema i izazova s kojima se suočava savremena srpska umetnička scena, poput pitanja finansiranja, saradnje sektora i institucija, publike i dr. Cilj je bio podstaći raspravu o konstruktivnim rešenjima koje pojedinci i organizacije mogu na ličnom profesionalnom planu preduzeti.






Radionica je tematizovala profesionalni odnos između kustosa i umetnika kroz role-play metod, naglašavajući direktnu komunikaciju kao ključni faktor uspešne saradnje.

A, umetnici su svakodnevno vredno stvarali...
















Prilog emitovan na RTRS (RTV R. Srpske) 30.08.2013. o ovogodišnjem izdanju Ars Kozare:



Promotivni video za 6. Ars Kozaru:



6. ArsKozara
(puna verzija vesti na: http://www.seecult.org/vest/6-ars-kozara)

Ars Kozara, jedinstvena izložba u regionu koja je posvećena lend-artu i umetnosti u prirodi, održava se od 17. do 25. avgusta na lokalitetu Glavuša i drugim lokacijama unutar Nacionalnog parka Kozara, a predstavlja učesnike iz Bosne i Hercegovine i Srbije, odabrane na međunarodnom konkursu Likovnog udruženja “Tač.ka” iz Prijedora.

Od 35 projekata, pristiglih od 38 autora iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Nemačke i Francuske, odabrano je osam - “KretanjeGorana Čupića, “Wildlife ConcertKristine Drašković Bočkov i Sergeja Bočkova, “Kozaračka sekcijaTamare Đorđević, Bojane Tamindžije i Dušana Marinkovića, “X’mas TreeMiodraga Jovića, “Everywhere and NowhereSanje Tomašević, “Mirko i Slavko - ilegalne emocijeVladimira Bjeličića, “Nomad ArtDanijele Cvjetan i “PacovMiloša Vučićevića.

Među učesnicima pratećeg programa biće 21. i 22. avgusta i autori projekta Kustosiranje iz Beograda, koji će predstaviti dosadašnje aktivnosti i izazove na srpskoj savremenoj umetničkoj sceni, a održaće i radionicu.

U okviru pretprograma 6. Ars Kozare, realizovan je umetnički projekat “Lavirint” autora Nemanje Čađe i Igora Sovilja (uz pomoć Marka Čađe, Zorane Dabić, Ive Đukić, Nenada Gnjatovića, Dragana Inđića, Mirka Jokića, Nikole Kuridže, Nebojše Marića, Nataše Novaković, Miroslava Stakića i Dajana Špirića).

Ars Kozara prati ideju pokreta umetnost u prirodi (Art in Nature) koji je doživeo ekspanziju 90-ih godina 20. veka. Ideja tog pokreta je stvaranje umetničkih radova u prirodnom okruženju i najvećim delom od materijala nađenih u prirodi.
Prateći tu ideju, Ars Kozara je, osim klasičnih instalacija i skulptura, proširila polje interesovanja i na eksperimente šireg interdisciplinarnog polja koje obuhvata i umetnost koncepta, video-umetnost, relacionu umetnost, fotografiju, kritičke tekstove, eksperimentalnu poeziju, istraživački rad…

Art in Nature Laboratory Ars Kozara jedini je te vrste u BiH i jedan od retkih na Balkanu. Kvalitet tog projekta i važnost njegovog održavanja, kako ističu organizatori, prepoznale su brojne organizacije i pojedinci koji su i ove godine pružili podršku, a to se u prvom redu odnosi na Nacionalni park Kozara koji ustupa lokaciju za održavanje laboratorija i pruža stručnu i tehničku pomoć u realizaciji radova.

Glavni pokrovitelj je i ove godine Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, a partneri su i SHL fondacija (Schüler Helfen Leben ) i Asocijacija “Proggeto” Prijedor (Associazione Progetto Prijedor). Već šestu godinu zaredom izostala je, međutim, podrška Grada Prijedora.

Organizatori Ars Kozare izrazili su duboko razočaranje “neodgovornim ponašanjem Gradske uprave prema grupi mladih savremenih umetnika koji su, kada je u pitanju područje savremene umetnosti, u svojim mnogobrojnim projektima i akcijama prethodnih godina doprineli lociranju Prijedora na mapi savremene umetnosti Evrope mnogo više od bilo kojeg drugog umetnika ili umetnice sa područja Prijedora, odnosno više od bilo koje slične umetničke grupe”.

(SEEcult.org)