понедељак, 25. март 2013.

Otvaranje izložbe Kustosiranje: 7x3 i postavka radova sa učesnicima

U četvrtak, 21.marta 2013. smo otvorili izložbu Kustosiranje: 7x3 u galeriji Umetničkog kolektiva U10. Veoma posećen događaj i pozitivne reakcije na sedam izloženih radova, mešovitih timova (studenti istorije umetnosti, arhitekture i vajarstva), ohrabruju u verovanju da smo postigli zadani cilj.
Javna vođenja, predviđena dvaput nedeljno, radionice, tribine i svakodnevna dežurstva u galeriji, tokom izložbe su već isplanirane aktivnosti. Katalog je u pripremi, i biće veoma uskoro predstavljen.

Otvaranje...




























Priprema...













Postavka...













Fotografije:
Petar Marković, Nina Ivanović, Milorad Mladenović, Dušan Savić

среда, 20. март 2013.

Poziv na otvaranje izložbe "7x3" studenata akademskog kursa Kustosiranje




Izložba: KUSTOSIRANJE7x3
Otvaranje u četvrtak 21.03.2013. u 19 časova u
(Kralja Milana 10, Stepenište Kosovke devojke, Beograd)

U toku jesenjeg semestra 2012. organizovan je jednosemestralni kurs Kustosiranje: tehnologija izložbenog procesa/ realizacija projekta – „stvaran svet“ u saradnji sa v.prof. Miloradom Mladenovićem, akademskim slikarem i dipl.inž. arhitekture (Arhitektonski fakultet u Beogradu), doc. Radošem Antonijevićem, akademskim vajarem (Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu) i autorskim timom projekta Kustosiranje, koji čine Andrej Bereta i Srđan Tunić, kustosi i istoričari umetnosti.

Studenti osnovnih studija arhitekture, istorije umetnosti i vajarstva su ovom prilikom imali jedinstvenu priliku da zajednički, proaktivno osvajaju znanja i veštine o procesu i tehnologiji umetničke izložbe, razvijanju koncepta i produkciji umetničkog dela, kustoskim praksama i realizacijom izložbenog projekta. Značaj ovog projekta je u interfakultetskoj saradnji, multidisciplinarnoj obuci i načinu rada koji studente obučava za realne situacije u kojima će se naći posle diplomiranja. Posebna pažnja je poklonjena motivaciji studenata njihovim samostalnim izborom tema i zadataka koje su rešavali upoznajući različitu problematiku savremene umetničke prakse.

Kroz rad u timu, studenti tri fakulteta Univerziteta u Beogradu će kao završnicu kursa imati priliku da odgovorno realizuju grupnu izložbu „7x3“ u okviru Umetničkog prostora U10 u Beogradu, čije je otvaranje zakazano za 21.03.2013. u 19 časova. Ova izložba predstavlja priliku da javnost dobije uvid u rezultate rada, kao i u metode umetničkog obrazovanja koje su se tokom projekta formirale.

 Postavku će činiti sedam radova, po jedan za svaki  tim sastavljen od po jednog studenta Istorije umetnosti, Arhitekture i Likovnih umetnosti. Svako delo predstavlja jedinstvenu ideju i rezultat je samostalnog rada mladih kreativaca. „7x3” pokazuje potpuno alternativni pristup izlaganju u kome se polazi od ideje saradnje bliskih struka u oblasti kulture.

Učesnici izložbeArhitektura: Hristina Stojanović, Filip Mikić, Maja MorošanSofija Bojanović, Anastasija Protić, Anđela Nikolić, Kristina ManolevIvana Jevremović. Istorija umetnosti:  Tijana Zebić, Kristina GrebenarSara Sopić, Sandra Nikač, Senka Latinović, Iva ParađaninDušan Savić. FLU: Aleksandra Kovačević, Jelena Nikolić, Bogdan Pavlović, Maja Đorđević, Luka Tripković,

Realizaciju i produkciju ove izložbe je podržao Arhitektonski fakultet, Univerziteta u Beogradu.

Izložba je otvorena od 21.03. do 05.04.2013. Dobrodošli!