четвртак, 21. фебруар 2013.

JAVNI POZIV: Kustosiranje - Prolećni izložbeni projekat u DOB-u 2013.



JAVNI POZIV:
Kustosiranje- Prolećni izložbeni projekat u DOB-u 2013.

Da li želiš da učestvuješ u stvaranju jedne izložbe?
Da li imaš dovoljno smelu, a kreativnu i realnu ideju za izložbeni projekat?
Da li veruješ da timski rad donosi najbolje rezultate?
Da li hoćeš da uložiš vreme, znanje i trud u jednu izložbu?

Prijavi se na Kustosiranje!

Projekat Kustosiranje je prisutan na beogradskoj i regionalnoj sceni  kroz jedinstven i bogat edukativni program koji se održava u saradnji sa javnim i civilnim organizacijama kulture, učešćem u salonima (53. Oktobarski salon, 31. Salon mladih), akademskim kursom, kao i organizovanjem kvalitetnih izložbenih projekata od proleća 2012. (festival Mikser, umetnički prostor U10).

Kustosiranje/About and around curating  organizuje konkurs za izložbeni projekat u saradnji sa galerijom Doma omladine Beograda. Poziv je otvoren za mlađe profesionalce (do 30 godina starosti) i studente iz oblasti umetnosti i kulture: istoričare umetnosti, umetnike, arhitekte, režisere, producente, arheologe, antropologe, filologe, biologe, astronaute... Prijavite se za učešće u timskom projektu stvaranja i realizaciji jedne izložbe.

Tim za izložbeni projekat će činiti osam (8) odabranih kandidata.

Prijavu možete da preuzmete na: www.mediafire.com/?wrps13tkbabt127
Popunjenu prijavu pošaljite u elektronskoj formi, najkasnije do 03.03.2013. u 13 časova na kustosiranje(@)gmail.com, sa naslovom: Kustosiranje- Prolećni izložbeni projekat u DOB 2013.

U prijavi je potrebno napisati kraću biografiju i popuniti Motivaciono pismo sa odgovorom na dva pitanja: Kakvu izložbu želim da napravim?Zašto smatram da ja treba da učestvujem u ovom projektu?

Selekciju prijavljenih kandidata će obaviti autori projekta Kustosiranje Andrej Bereta i Srđan Tunić, a rezultati konkursa biće objavljeni u javnosti  05.03.2013. Svi prijavljeni kandidati biće direktno obavešteni o rezultatima konkursa.

Prvim zajedničkim susretom, u četvrtak, 07.03. u 18č, novoformirani tim počeće sa radom. Posebno prilagođena kustoska radionica, koja će obuhvatiti i predavanja u nekoliko celina, biće realizovana svakog utorka i četvrtka od 18č u Domu omladine. Prisustvo polaznika kursa je obavezno na svim radionicama i predavanjima. Ovim procesom rada nameravamo da istražimo osnovne elemente uspešne kustoske prakse: od timskog rada, stvaranja koncepta, organizacije, odabira/produkcije umetničkih dela, pisanja propratnih tekstova, preko tehnologije postavke, do javnog pratećeg programa izložbe.

Rezultat će biti realizacija zajedničke izložbe (u trajanju od dve nedelje) u Galeriji DOB, koja decenijama neguje visok kvalitet domaće i strane umetničke i kustoske prakse najkreativnijih mladih profesionalaca, i po tome je verovatno i najvažnija galerija takve orijentacije u regionu. Otvaranje izložbe planirano je za 09.04.2013. u 19č.

Autori projekta i akademskog kursa Kustosiranje:

Andrej Bereta (1970), kustos i istoričar umetnosti, radio je u Odeljenju za edukaciju MPU, Galeriji Haos, i na Oktobarskim salonima od 2006. U okviru U.G. ARTIKAL, kao jedan od osnivača, organizuje više (ko)autorskih izložbenih i edukativnih programa, od kojih je prvi bio u znaku inkluzije- ARTUR: kulturna tura za osobe sa invaliditetom (2008). Učestvuje u više projekata, poput Creative Mentorship (od 2011).

Srđan Tunić (1984), kustos i istoričar umetnosti, radio je u Muzeju afričke umetnosti u okviru edukativnog odeljenja, sarađuje sa Galerijom Zvono i na projektima AiR Serbia: platforma za umetničke rezidencijalne projekte i Cultural Innovators Network. Trenutno priprema izložbe o stripu i japanskom slikarstvu u Beogradu, a od 2011. je uključen u rad U.G. ARTIKAL.

Kustosiranje/ About and around curating je istraživački i edukativni projekt, koji se bavi proučavanjem kustoske prakse, a sa namerom da se osnaži proaktivan pristup mlađih profesionalaca u stvaranju i realizaciji samostalnih izložbenih projekata. Projekat je od 2011. razvijan i realizovan uporedo u tri pravca: javni program, akademski kurs i međunarodno/regionalno povezivanje.

среда, 13. фебруар 2013.

Kustosiranje na radiju Studio B, 6.2.2013.

Kustoska praksa u Srbiji je bila tema emisije Slušaonica 6, radija Studio B, emitovane u 18h, 06.02.2013. Insert, u kojem se i mi pominjemo, možete da poslušate ovde:



vimeo

недеља, 10. фебруар 2013.

Javno vođenje kroz izložbu Mankala (kustoskinja Ivana Vojt, Muzej afričke umetnosti)



Drage koleginice i kolege,

U utorak 12.02. u 18 časova organizovali smo javno vođenje sa kustoskinjom Ivanom Vojt, autorkom izložbe Mankala: misaona igra u Muzeju afričke umetnosti.




U okviru vođenja, pored procesa nastanka izložbe i postavke, koleginica Vojt će nam reći nešto više o kustoskim izazovima na koje je naišla i svom profesionalnom radu.

Diskusija i evaluacija ove izložbe će biti drugi deo u okviru susreta Kustosiranje #23 koje će bii održano iduće nedelje.

Do Muzeja afričke umetnosti možete doći na sledeće načine:

Autobusom 44, trolejbusima 40 i 41 do stanice Ortopedski zavod (+ pešice 15-20 minuta do muzeja), kao i do stanice Ruska (http://www.planplus.rs/).

Vođenje će za posetioce u okviru projekta Kustosiranje biti besplatno.