недеља, 26. фебруар 2012.

Poseta izložbi Berlinska soba i Kustosiranje #04


1) utorak (28.02.) u 14h 


Organizovana poseta izložbi Berlinska soba u Paviljonu Cvijete Zuzorić . Ova izložba će biti slično evaluirana, kao i prošla u Salonu MSU, koju smo zajednički posetili.


Evaluacija izložbe, koju ćemo vam poslati u utorak, će biti tema radionice u okviru Kustosiranja #04 u sredu. Naravno, oni koji nisu u mogućnosti da posete izložbu u tom terminu, su takođe dobrodošli da dođu sutradan na Kustosiranje.

2) sreda (29.02.) u 19h


четвртак, 9. фебруар 2012.

Poseta izložbi i pripremi predstojeće izložbe

   U četvrtak, 09.02.2012 u 13h, u Salonu MSU (Pariska 14) smo imali grupni obilazak retrospektivne izložbe Saše Markovića- Mikroba, sa stručnim vođenjem kustosa Dejana Sretenovića. Kao autor ove postavke on nam je iscrpno približio umetnost prerano preminulog umetnika hronološki, tematski, po vrsti medija. Uvaženi kustos MSU je obrazložio koncept postavke, njegov kriterijum za selekciju, različite situacije koje su prethodile prikupljanju dela, tehničke zahteve za ovakvo postavljanje izložbe.  
   U nastavku, obavljena je, takođe, planirana poseta Galeriji REMONT (Maršala Birjuzova 7), u kojoj je u toku priprema izložbe umetničkih dela istog umetnika pod nazivom Priče iz automata. Tamošnji domaćini, kustosi Saša Janjić i Miroslav Karić, u odsustvu Darke Radosavljević- Vasiljević (autorka predstojeće izložbe) su nam predstavili kako nastaje ova izložba, povod i način selektovanja radova. Kolege Janjić i Karić su nesebično podelili i neka iskustva iz vlastite kustoske prakse, pričajući otvoreno o aktuelnim temama iz oblasti kulture, ali i o različitosti u individualnim pristupima profesionalaca iz civilnog (nezavisnog) u odnosu na stručnjake iz javnog društvenog sektora. Time su i nagovestili temu Kustosiranja #03, koja će se baviti, upravo, specifičnostima pozicije nezavisnog kustosa. Gost narednog izdanja Kustosiranja, koje planiramo za 16.02.2012 je Miroslav Karić.
     Obe izložbe su u okviru zajedničkog projekta ovih institucija kulture, pod nazivom ZBOGOM ANDERGRAUND: SAŠA MARKOVIĆ MIKROB.























недеља, 5. фебруар 2012.

Najava: Poseta izložbi i pripremi predstojeće izložbe

   Tokom naredne nedelje (uskoro precizniji podaci) planiramo grupni obilazak izložbe sa vođenjem ZBOGOM ANDERGRAUND: SAŠA MARKOVIĆ MIKROBSalonu MSU, Pariska 14 (http://www.msub.org.rs/newsletter/salon-msu-sasa-markovic-mikrob-270112 ), a u nastavku posetu Galeriji REMONT, Maršala Birjuzova 7 (http://www.remont.net/) u kojoj je u toku priprema izložbe posvećene istom umetniku Priče iz automata.
   Workshop Kustosiranja #03, planiran za polovinu februara, će se baviti zapažanjima o ovoj postavci/ pripremi izložbe. Termin narednog Kustosiranja ćemo blagovremeno najaviti.